KUBV – virus opdracht

Inspiratie

Verzameling van 10 interessante afbeeldingen van virussen en/of bacteriën.

Voorkom E.coli bij pluimvee | MS Schippers
Gaan bacteriën het klimaatprobleem opeten?
Toekomstige virussen tackelen met nieuwe onderzoeksmethoden - WUR
Microbiologie van A tot Z - Micropia
Mogelijk Nederlands middel tegen hiv en andere virussen - NPO Radio 1
Bacteriën en virussen - WUR

Vormonderzoek

Proefje 1

Voor het eerste proefje heb ik als inspiratiebron een virus uitgekozen. Deze lijkt op een tampon, door z’n vorm viel hij mij op. Nu ben ik toevallig een vrouw dus heb ik tampons, dus kon ik gauw aan de slag. Ik ben niet ontevreden, niet tevreden met de uitkomst. In mijn hoofd leek het meer op de onderste foto, maar het blijft toch wel een onspectaculaire blauw gestifte tampon.

Proefje 2

De ronde vorm liet me denken aan een bal, dus ik ging mijn schuur in en vond een oude tennisbal. Ik sneed er stukjes in, en duwde er halve wattenstaafjes in, soortvan zoals de staafjes in de bovenste foto.

Proefje 3

Ik was in mijn tuin op zoek naar planten die op virussen leken, en vond deze korenbloem. Door de ‘bal’ in het midden en de bloemblaadjes liet het me erg denken aan het beeld van een virus. Ik heb er een vergelijking-foto van gemaakt.

Proefje 4

De groene kleine vormpjes lieten me denken aan mijn haarelastiekjes, dus heb ik deze gebruikt. Er onder heb ik een haarband, dit leek me geschikt omdat onder de bacterie een beige soort stof ligt die op mijn haarband lijkt.

Proefje 5

De kleurcombinatie van rood en geel liet mij direct denken aan tomatensaus en pasta, dus wilde ik hier iets mee doen. Uiteindelijk heb ik ongekookte rijst in pesto gedipt, wat ongeveer hetzelfde effect heeft, en lijkt op het voorbeeldvirus. Ik heb het op een bord gelegd, er een foto van gemaakt en de layout meer laten lijken op de inspiratie door in photoshop de achtergrond, volgorde en helderheid van de cirkeltjes te manipuleren.

Proefje 6

De zwevende kleine onregelmatige vormpjes lieten mij denken aan oliedruppels in water, dus heb ik voor dit proefje een glazen bakje met water gevuld en er kleine druppeltjes olijfolie in gedaan. Ik heb hier een foto van gemaakt en er in photoshop lijntjes omheen getekend en ze als het ware ingekleurd met blauwtinten als in het voorbeeld.

Proefje 7

Voor dit proefje heb ik een kom gevuld met water, er lichtroze en donkerroze strijkkraaltjes in geplaatst en er na er een foto van gemaakt. Ik heb limonade aan het water toegevoegd en nog een foto gemaakt. Daarna heb ik in fotoshop beide foto’s elkaar laten overlappen en er delen als het ware uitgegumd, zodat ze net zoals in het voorbeeld omringd zijn door een ‘beetje wit’.

Proefje 8

De bacterien die in de petrischaal zichtbaar zijn vind ik er mooi uit zien, daarom heb ik deze nagemaakt. Dit heb ik gedaan met een vergrootglas waarop ik stukjes ingekleurd papier op heb geplakt. Ook heb ik een handschoen aan, net zoals degene op de voorbeeldfoto.

Proefje 9

Voor deze heb ik het coronavirus als voorbeeld genomen. Ik vond de kleuren mooi, dus heb ik het geprobeerd na te schilderen. Ik verf zelden dus leek het me leuk dit voor een van de tien proefjes te doen. Ik heb waterverf gebruikt en heb met photoshop wat schaduwen versterkt.

Proefje 10

Voor het laatste proefje heb ik golfballen gebruikt, ik heb er namelijk veel van in huis. Ik heb ze op een donkere achtergrond gefotoshopt en ingekleurd in ongeveer dezelfde tinten als het voorbeeld. Ten slotte heb ik de roze bacterietjes er op bewerkt en zo was ik klaar.
Naar mijn mening komt dit proefje beeldend het sterkst over op de foto. Dit doordat de balletjes in dezelfde kleur en textuur zijn en de rood-roze bascterietjes op ongeveer dezelfde plek zitten, hierdoor lijkt mijn versie ook erg op het voorbeeld wat mijn doel was.
Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag